Verzekering en aansprakelijkheid met valet parking

De mogelijkheid om gebruik te maken van valet parking is nog relatief nieuw in Nederland. Echter bestaat het al een lange tijd in de Verenigde Staten. U kunt hier namelijk al gebruikmaken van een valet service sinds de jaren 60. De laatste jaren is deze service pas in opkomst in Nederland en België. Door deze service hoef je zelf niet op zoek naar een plek om je auto te parkeren. Maar wie is er aansprakelijk voor schade aan je auto tijdens valet service, mocht dit voorkomen?

Wie is aansprakelijk voor schade aan uw auto?

Wie aansprakelijk is voor de schade wanneer deze in handen was van een valet service is per verzekering verschillend. Echter stellen de meeste verzekeraars de valet service aansprakelijk voor de schade. Dit betekent dat het valet bedrijf moet opdraaien voor alle schade die ze hebben toegebracht. Echter zal u wel moeten bewijzen dat het parkeerbedrijf schade heeft toegebracht aan uw auto. Kunt u dit niet? Dan zal u de schade niet kunnen verhalen op de valet service.

Het kan ook gebeuren dat uw auto wordt aangereden terwijl het onderweg was naar de parkeerplaats. Hier kan de valet chauffeur niets aan doen, u kunt het valet bedrijf dus niet aansprakelijk stellen. Hiervoor zult u de schade moeten verhalen op de schuldige van het ongeluk. Lukt dit niet? Dan zult u de schade met uw eigen verzekering moeten oplossen. Dit kost u wel schadevrije jaren. Uw premie zal hierdoor wel omhoog gaan omdat u schadevrije jaren verliest. 

Wat moet u doen bij schade tijdens valet parkeren?

Voordat u überhaupt iemand aansprakelijk kan stellen, zijn er handelingen die u eerst moet verrichten. Daarom raden wij aan om voor en na het parkeren foto’s van uw auto te maken. Wanneer u uw auto terugkrijgt van de valet service kunt u controleren of uw auto schade heeft opgelopen tijdens het parkeren. Is dit het geval? Dan kunt u dit aantonen met de foto’s die u vooraf heeft genomen. Daarnaast raden wij aan om de gegevens van de valet chauffeur te vragen en van de verzekering van de valet service. Zorg ervoor dat u de schade binnen 24 uur meldt aan uw verzekering. Zij zullen vervolgens gaan uitzoeken op wie ze de schade kunnen verhalen. 

Ga voor gemak met valet parkeren!

Gebruikmaken van een valet service is dus ontzettend handig. Zo heeft u bij The Valet Guys geen stress om voor uw vlucht een parkeerplek op Schiphol te vinden. Controleer vooraf altijd of het valet bedrijf verzekerd is voor schade. Bij The Valet Guys kunt u daar altijd vanuit gaan!

Daarnaast is het altijd verstandig om voor en achteraf foto’s van uw auto te maken. Hierdoor heeft u indien schade bewijs dat de schade voor de valet service nog niet op uw auto zat. Hierdoor is de kans veel groter dat de valet service aansprakelijk gesteld zal worden voor de schade. Anders kunt u namelijk niet bewijzen dat de schade is toegebracht tijdens dat de auto in bezit was van de valet service.